Как да планирате успешно Вашата имейл кампания?

Имейл маркетинг план!

Всички сме чували колко лесен и ефективен може да бъде имейл маркетинга. Разбира се, това е вярно само, когато той се прилага правилно. Това кратко ръководство ще ви помогне да започнете и да създадете свой собствен имейл маркетинг план!

Първа стъпка: Дефинирайте целите си

Както при всяка друга маркетингова кампания,имейл кампанията трябва да се започне с определяне на вашите цели. Какво е това, което искате да постигнете с помощта на имейл маркетинг:

  • Искате да се създадете дълготрайни взаимоотношения с клиентите си?

  • Искате да информирате съществуващите клиенти за текущите оферти / събития?

  • Искате да се изгради лоялност към марката?

  • Искате повече продажби и повече приходи или повече клиенти?

Всяка една от тези цели може да бъде постигната с ако правилните съобщения достигнат до правилните хора. Например вашето имейл съобщение може да бъде електронен бюлетин, нови съобщения на продукти или услуги, покана събитие, специални оферти / отстъпки и много други. В зависимост от вашите бизнес цели, можете да изберете какъв вид съобщение да се използва.

Втора стъпка: Дефинирайте кои са вашите читатели

Имейл маркетингът ви поволява лесно да сегментирате вашата таргет група в различни имейл списъци. Например, ако сте търговец (като Amazon), вие може да има различен имейл списък на хора, интересуващи се от книги и хора, интересуващи се от камери, дрехи или нещо друго. По този начин можете да сте сигурни, че не изпращайте рецензии на книги до хора, които се интересуват от закупуване на дрехи от вас.

Когато създавате имейл кампания, изключително важно е да знаете кои са вашите читатели. Един от начините да разберете за кого пишете, е по начина по койтио те са се регистрирали. Например, ако сте блогър може би това са хора, интересуващи се от вашите знания, ако сте онлайн магазин и те се регистрирали, когато те купуват от вас - те са вашите вече съществуващи клиенти, ако са се регистрирали от социална медия са ваши потенциални клиенти и т.н.

Трета стъпка: Създаване на съдържание

Това е един от най-важните аспекти на вашата имейл кампания. За да създадете ценно и подходящо за вашите читатели съдържание трябва да ги познавате добре. След това се запитайте от какъв тип съдържание би се интересувал този човек?

  • Иска да получава обяви за нов продукт или продукти свързани с вече закупен продукт?
  • Интересува ли се от специални отстъпки и промоционални оферти?
  • Интересува ли се от покани за предстоящи събития / уебинари?
  • Искат да получат инструкции за плащане, потвърждение на поръчка, информация за доставката?

Ако не знаете как да започнете, в началото можете да опитате с Newsletter всеки месец (или по-дълъг период от време), специална оферта на всеки месец или тримесечие. След това ще може да анализирате резултатите и да видите какво съдържание харесват именно вашите читатели!

Как можете да създадете ценно съдържание?

1. Започнете с подходящо заглавие на имейла, за да отворят читателите вашия имейл.

2.Третирайте читателя си като знаменитост! Накарайте ги да се чувстват специални! В края на краищата, те са ви дали разрешение да им изпратите електронна поща. Оправдайте техните очаквания!

3. Персонализирайте имейла!

4. Вие четете ли дълги имейли? Ако Вие не ги четете, най-вероятно и вашите читатели не го правят. Бъдете кратки и карайте по същество! Поставете линкове към вашия сайт за по-дълги статии или по детайлна информация.

5. Все повече и повече хора отварят електронната си поща на своите смартфони, така че се уверете, че имейла ви лесно се чете на мобилен телефон!

Стъпка четири: Решете колко често да изпращате имейл кампании

Може би се чудите, кое е най-доброто време да изпратите имейл, за да получите по-висока open rate. Изследване, проведено от MailChimp въз основа на 9,5 милиарда изпратени имейли, установи, че имейли изпратени по време на уикенда имат най-висок open rate. Това важи както за B2B, така и за B2C имейл кампании.

Честотата на изпращане на имейли наистина зависи от вас и вашия бизнес. Не забравяйте да пишете на своите читате през много дълъг период, тъй като те може да забравят за какво са се регистрирали и да маркират имейла ви като спам. От друга страна прекалено честото изпращане на имейли може да накара читателите ви да се отпишат от списъка ви, особено ако информацията не е релеванта лично за тях. Като цяло, добре е да изпращате имейл кампании, когато имате наистина хубаво съдържание в тях. Можете да планирате бъдещите си имейл кампании за специални случай като празници, рождени дни на клиентите, стартиране на нов продукт, и други поводи.